Moeders zonder kind
Bijeenkomsten

Moeders zonder kind

Soms lijkt het alsof alle vrouwen om je heen kinderen krijgen of hebben. Wanneer je als vrouw geen kinderen hebt gekregen dan kan dat soms gevoelig liggen. Het moederschap is altijd in en om je heen zichtbaar en aanwezig. Wel of niet fysiek moeder worden raakt aan de essentie van je vrouw zijn, dat op diep niveau in je leven doorwerkt. Wij geloven dat vrouwen die geen kind krijgen ook moeder zijn, en ieder vrouw op eigen wijze hier vorm aan geeft. Wij bieden graag een warme en inspirerende plek voor alle ‘moeders zonder kind’.

Voor wie?

Wist je dat er meer dan 60 redenen kunnen zijn waarom een vrouw geen kinderen heeft? Alle vrouwen zonder kind zijn bij ons welkom!
Je vindt het fijn om een stukje van jouw verhaal te delen. Je kijkt ernaar uit om met andere moeders zonder kind samen te komen en te verbinden. Je bent bereid om je eigen proces te onderzoeken en een plek te geven.  En je verlangt ernaar om je moederschap en moederhart op jouw eigenwijze vorm te geven en hiermee eventueel andere vrouwen te inspireren.

Over ons

Moeders zonder kind is een initiatief van Michelle & Ruchama.
Je kunt bij ons terecht voor rituelen/ceremonies, opstellingen (systemisch werk), cirkels, lezingen en 1 op 1 begeleiding.  Je kunt ook een op maat gemaakt ritueel of ceremonie aanvragen voor jouw persoonlijke situatie. Wij komen ook op uitnodiging naar  locaties/evenementen.  

Drieluik in Den Haag Najaar 2022

Het samenkomen en verbinden met andere moeders zonder kind is op zichzelf al heel waardevol, helend en inspirerend.
Onze intentie is om elkaar hierin te ondersteunen, inspireren en bekrachtigen.

Je kunt met het hele drieluik of met 1 of 2 losse middagen meedoen.

WAT GAAN WE DOEN?
Ieder onderdeel van het drieluik heeft inhoudelijk haar eigen programma en bestaat uit de volgende vaste elementen:

  • Tijd om aan te komen, te landen in je lijf. We maken hierbij gebruik van o.a. beweging/lichaamswerk en meditatie.
  • Een ritueel, om even bewust stil te staan en betekenis te geven aan het thema van de middag. Dit geeft ook houvast, inzicht en ruimte voor integratie en verwerking.
  • Een deelronde, voor verbinding met de groep, elkaar zien en horen. Dit geeft vaak een gevoel van steun, (h)erkenning en bekrachtiging.
  • Verscheidene aanvullende oefeningen, ter verdieping van het thema.

Uitgebreide informatie over alle middagen van het drieluik lees je hier.

Begeleiding

Ruchama Kramer

Ik heb nooit een kinderwens gehad vanuit de veronderstelling dat ik het niet kon dragen en mijn eigen innerlijke kind eerst te leren dragen had. In mijn vak als geestelijke verzorger en ritueel begeleider (celebrant) voor stervenden (en hiervoor als verpleegkundige) kwam ik een groot moederhart tegen. Ik voel me regelmatig moeder in de zorg voor anderen: patiënten, vrienden en familieleden. Op mijn 42e werd ik geheel onverwacht zwanger en is de zwangerschap na enkele weken geëindigd. De zwangerschap heeft mij onverwacht veel inzichten gegeven hoe ik mijn moederschap in de breedste zin van het woord in kan zetten in de wereld om mij heen. Ik heb veronderstellingen over mijzelf kunnen herijken en beseft dat wat ‘waar’ is even ‘onwaar’ kan zijn en vise versa.

Michelle de Bree

Ik heb lange tijd een kinderwens gehad, na 1 miskraam ben ik niet opnieuw zwanger geworden. De ziel die even bij was heeft mij wel een mooie boodschap gegeven waardoor ik m’n miskraam goed heb kunnen verwerken en een plek heb gegeven. Ik ben nu 45 jaar en sinds een aantal jaar voel ik me echt een moeder zonder kind. Ik ervaar een sterke verbinding met het kind in mezelf en met de kinderen in m’n omgeving. Ik ben me heel bewust hoe ik m’n moederschap kan inzetten in mijn werk als coach en docent. Ik kan me hierin ook echt een oermoeder voelen.

Wil je op de hoogte blijven
van onze bijeenkomsten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
voor moeders zonder kind